Sitting Bull ! en av dom bästa.

Då så hastigt och lustigt blev min gadd klar igår Kenta ringde och hade en tid och efter 4.5 timme satt indianlegendaren Sitting Bull på vänster armen samt även ett snyggt varhuvud. Stilen är black and grey somär otroligt snyggt. Bilden är ett rent porträtt. Jag har fascinerats av indianernas kamp mot den vite mannen. Och även läst en hel del. Men för att ni skall få lite mer kött på benen så kommer här lite mer fakta. Obs texten är lånad från Wikipedia.


Sitting Bull eller Sittande tjuren, eg. Tatanka Iotanke, ursprungligen Hunkeshni (den långsamme), född ca. 1831 vid Grand River i nuvarande South Dakota, död 15 december 1890 i Standing Rock Indian Reservation, North Dakota, var högste hövding över den nordamerikanska indianstammen hunkpapa (sioux).

Hans krigshövding var Pizi ("buffelgalla"), mer känd som Gall, en av indianernas ledare i Slaget vid Little Big Horn 25 juni 1876. Sitting Bull fick sitt namn som fjortonåring då han utmärkte sig i strid mot kråkindianer. Tidigare hade hans far lystrat till namnet, men efter sonens bragd gav denne namnet till sonen och tog själv ett namn som på engelska översätts som Jumping Bull. Sitting Bull steg snabbt i graderna och blev känd av både sitt folk samt stammens fiender som en av siouxnationens främsta krigare. Innan 1860-talet hade han begränsad kontakt med de vita och ledde framgångsrikt sitt folk i strid mot rivaliserande stammar , främst kråk och assiniboinstammarna. Vid en av dessa strider sårades han i foten, vilket orsakade att han för resten av sitt liv gick med en haltande gång. 1862 utbröt ett uppror bland santee-siouxerna i Minnesota, som slogs ned. Många santeer flydde västerut ut på prärien i Dakotaterritoriet för att söka skydd bland sina västliga släktingar. Sitting Bull fick här för första gången en inblick i hur eländigt reservatsindianerna hade det och han blev fast besluten att skydda sitt folk mot den vite mannen. Under stridigheterna med amerikanska armén 1876 blev han den samlande kraften bland siouxerna och cheyennerna (han försökte även få med Svartfotsindianerna i Kanada i kampen) i den händelsekedja som ledde fram till slaget vid Little Big Horn, en strid som han själv inte deltog aktivt i på grund av att han var alltför fysiskt svag efter en soldansceremoni.

Sitting Bull ledde småningom sin stam till Kanada, där de bodde tills han 1881 lovades amnesti av den amerikanska regeringen.

Senare i livet turnerade Sitting Bull med Buffalo Bill Codys vilda västern-show. När den religiösa och mystiska andedansen spred sig hos siouxerna försökte myndigheterna förmå hövdingen att stoppa rörelsen. Sitting Bull sade att han inte längre kunde förvägra siouxerna deras hopp varpå indianpolisen kom för att gripa honom. Det utbröt då tumult och Sitting Bull och hans son blev skjutna.


Postat av: Krigare

Kan du inte lägga ut gaddarna?

2008-12-04 @ 12:53:44
Postat av: Blomman

Jo jag skall men måste få tummen ur bara.

2008-12-04 @ 22:55:26

Kommentera gärna!



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: