Stoppa mobbingen i skolan !

50 000 barn känner sig mobbade
Men förra året gjordes bara 500 anmälningar

50 000.


Så många elever känner sig mobbade i skolan.

– Det här är ett stort, allvarligt problem och har så varit i många år, säger Lars Arrhenius, Barn- och elevombud.

Tänk dig att du går till din arbetsplats.

Ingen pratar med dig, ingen tittar på dig. På rasten försöker någon stoppa ditt huvud i toaletten. Efteråt kallas du för hora.

För många elever i Sverige är det så vardagen ser ut.
"Elever har rätt till säker miljö"

I en stor undersökning från Skolverket tidigare i år uppgav 50 000 elever i årskurs 4-9 att de känt sig mobbade den senaste månaden. Det kan handla om allt från verbal misshandel till slag och knuffar, elaka kommentarer på internet och utfrysning.

– Vuxenvärlden tar inte problemet med mobbning i skolan på allvar. Elever har rätt till en 100 procent säker miljö. Vi måste synliggöra barnens utsatthet och få igång en diskussion om kränkningar i skolan, och i samhället i stort, säger Lars Arrhenius, Barn och elevombud vid Skolinspektionen.

Den 1 april 2006 infördes en lag som innebär att skolorna måste utreda och vidta åtgärder så snart ett barn eller en elev upplever sig kränkt. Därför inträttades Barn- och elevombudsmannen som en del av Skolinspektionen.
Stort mörkertal

I fjol anmälde 514 elever sin skola till BEO då de inte tyckte att de tagit deras problem på allvar. Hittills i år har 453 anmälningar kommit in.

– Det viktiga för den som är mobbad är att få fram till någon vuxen att man är utsatt. Skolan är då skyldig att agera omedelbart, men gör det inte det kan eleven anmäla till oss, om vi kommer fram till att skolan inte gjort tillräckligt för att stoppa mobbningen kan vi kräva kräva skadestånd för eleven, säger Lars Arrhenius.

I år har BEO krävt skadestånd av 30 skolor och Skolinspektionen har kritiserat 150.

– Men jag tror att det finns ett mörkertal, att det är många som inte anmäler det de utsätts för. Och jag tror även att många inte vet att de kan anmäla, säger Arrhenius.




Barn- och elevombudsmannen ska:


tillvarata barns och elevers rättigheter, i enlighet med lagen. Det innebär att vi utreder anmälningar om kränkande behandling och kan företräda enskilda barn och elever i domstol.

informera om 14 a kapitlet i skollagen, men också ge råd om hur lagen ska användas. Det gör vi på flera olika sätt, förutom att vi skriver artiklar och informationstexter på vår webbplats och ger ut broschyrer så är vi också ute och utbildar, ofta lärare men även till exempel elevråd.

följa utvecklingen inom området, till exempel genom att följa forskning inom området.

upprätta kontakter och samarbeta med andra myndigheter och ombudsmän, till exempel Barnombudsmannen och Diskrimineringsombudsmannen, kommuner, elevorganisationer som SVEA.

hjälpa barn och elever så att deras anmälan kommer till Diskrimineringsombudsmannen (DO) när det är dem som ska utreda ärendet.

Postat av: Anonym

Ja detta har du helt rätt i!!!! Det är för ermskt med att vissa barn ska utsättas för mobbning. Det gjiorde även jag som barn och nu är jag 46 år och mitt självförtroende är fortfarande inte vad det borde vara. Så mobbning ger "men" för livet.

2009-12-01 @ 12:58:26
Postat av: Eva

Ja detta har du helt rätt i!!!! Det är för ermskt med att vissa barn ska utsättas för mobbning. Det gjiorde även jag som barn och nu är jag 46 år och mitt självförtroende är fortfarande inte vad det borde vara. Så mobbning ger "men" för livet.

2009-12-01 @ 13:00:00

Kommentera gärna!



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: